2012. augusztus 9., csütörtök

Végre megjött!

Ennek a mondatnak most nálam jobban csak azok a tinédzser leányzók örülnek, akiket előző hónapban elkaptak egy kapualjban! :) Szóval megjött végre a PERMIT!!! Mostantól legálisan üvöltözhetek egy évig az újabb és újabb olimpiai diadalainkat látván (szerintem már az alattunk lévő bárban sokadjára kapják fel a fejüket: ki ez az állat és miért tapsol, ugrál, üvöltözik, vinnyog ennyire?!)...:) Ha már Olimpia és versenyzés: ez az a pillanat, amikor mi is rajthoz állhatunk és elkezdhetjük a síkfutást a lakásokért! Hogy ez most 100 méteres sprint vagy maraton lesz, szó szerint megtippelhetetlen! Röviden leírom, hogy miért.
Először is, itt a lakásokért a bérlők pályáznak, a tulaj pedig a pályázatok alapján dönt, rangsorol. Szó nincs arról, hogy tetszik egy lakás és kiveszem! Egy komplett álláspályázatnak megfelelő pakkot kell prezentálni és azon belül is egy csomó preferált szempont alapján rangsorolnak. Szempontok, amik érdekelnek itt egy főbérlőt:
  • Svájci vagy-e: ez itt +1000 pont a scoringban, más ütőkártya nem fogható ehhez
  • Ha nem svájci vagy, akkor amerikai, kanadai, max német vagy-e?
  • Máshonnan jöttél? Hűha...na jó, nézzük mid van...
  • Állásod? Aha, oké, van (enélkül permit sincs, anélkül lakás sincs)
  • Mennyit keresel? Ja-ja, szó-szó...végül is a bérleti díj nem éri el a havi fixed 1/3-át
  • Referenciád van-e? Itt a svájci ember által írt ajánlás NAGYON FONTOS!!!
  • Permited B vagy C? L????! Egy évig engedtek be? Na jó, futottak még...
  • Motivációs levél? Itt aztán mindent fényesíteni: tízkor mindig alszom, segítek kivinni az időseknek a szemetet, elég bivaly vagyok, hogy a takker néninek elmozdítsam a mosógépet takarításnál, alkohol? arra gondol, amivel sebeket fertőtlenítenek? :)
Szóval valami ilyesmi, plusz a pályázati lap, amin rendszeresek az olyan kérdések, hogy pl. hangszeren játszik-e, vagy hogy mennyi a megtakarítása (15-20 ezer CHF itt nagyon hasznos, ha van, ha lenne...).
Ha mindezt beadtuk, a következő napon, esetleg héten ha csörög a telefon és minket választottak, azonnal igent kell mondani! Meg kell venni az előző bérlő bútorait? Persze hogy kellenek! Van itt egy literes sörös korsó, azt is meg kell venni és csak 500 frank? Persze, naná, nincs kettő? :) Minden feltételt ők diktálnak, te meg szerencsés vagy, mert perkálhatsz! A lakás ugyanis itt hosszú távú dolog: a szerződés is általában minimum 1 évre szól, de ha költöznél, az egy vagyon! Barátomék mindent ésszel csinálva, sok mindenen spórolva több, mint 2000 frankért költöztek arrébb 10 méterrel...És ez olcsó volt! Levonnak a kauciódból, a lakást tökéletesen tisztára kell takarítani (vadi újnak kell kinéznie, erre külön takarító iparág épül 500+ frankért), bútormozgatás, stb-stb. Érdemes tehát mindent alaposan körüljárni: a lakás környékét 2 km sugarú körben, kikérdezni az előző bérlőt a szomszédokról, házirendről, tulajról, ecetera-ecetera...De végre küzdhetünk és ennek én nagyon, de nagyon örülök!!! Legszívesebben beszkennelném és feltenném a kis igazolványomat a poszthoz, ha nem néznék ki úgy a képen, mint aki a szegedi Csillagban magánzárkában hűsölt évekig...:) Nem is értem, hogy adták meg...:) Szurkoljunk tovább együtt a magyar sikerekért! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése