2012. november 19., hétfő

In sure?

Ha ma feleltetnének svájci egészségbiztosításból, az jó eséllyel „ülj le, egyes” eredményt hozna, annyira nehezen érthető még számomra a tananyag. Ezért csak némi betekintésnek szánom az alábbi gondolatokat: eddig ennyi esett le abból a bizonyos tantuszból. 
Minden itt élő embernek kötelező magán egészségbiztosítást kötnie, az ide költözéstől számított 3 hónapon belül. A biztosítók széles köre elérhető, a www.comparis.ch oldalon 20-30 cég ajánlata közül próbálhatja mindenki kitotózni, hogy vajon melyik éri meg számára a legjobban. Az alap ellátás is ehhez kötött, de nyilván nem hagynak vérző fejjel az utcán senkit: pusztán miután felébredt, a „fáj-e a feje” és „milyen nap van” kérdések után, valószínűleg a „melyik biztosítónál vehetjük le Önt” kérdés következik. Fontos tudni, hogy a választott csomaghoz tartozik egy ún. önrész, amely az összes jellegű ellátás évi saját erejét határozza meg. Tehát ha fáj a torkod, elmész a háziorvoshoz: ha ő kinyitja az ajtót, az már egy százas, ha belenéz a torkodba, újabb ötvenes, ha kinyitja a receptes füzetet plusz huszonöt, a szép napot köszönés még ugyanennyi, kábé...Mindezt vagy direktben neked számlázza következő hónapban, vagy elküldi a biztosítódnak, aki továbblövi a feladatot neked, amíg az éves önrészt el nem érted. Vegyük pl. a tipikus 2 000 frank körüli éves saját erőt: ez mondjuk 6-8 háziorvosi, vagy egy kórházi ellátás díja, ha medikusok tanulmányoztak (ha netán sebész is kell, hatványozódik). Ha elérted az éves önrészt, onnantól a biztosító fizet mindent, illetve kiküldi neked az ellátás számlájának 10%-áról szóló számlát. Önrészig tehát te fizetsz mindent, utána a 10%-át. Látszólag hót egyszerű, de vannak még érdekes részletek: nem mindegy, hogy melyik orvoshoz mész, illetve mit határoz meg a biztosítási szerződésed: van olyan, hogy akárkihez mehetsz (legdrágább), van olyan, hogy adott listából választhatsz (haladó csomag) és van, hogy a „bíróság kirendel neked egyet”, azaz telefonon érdeklődsz, hogy kihez mehetsz, ők megmondják, és már mehetsz is. Időpontot érdemes kérni, hacsak nem akut esetről van szó. Nők esetében a szülés teljes költsége általában „ingyenes”, azaz önrész nélkül benne van a havi díjban. Ha ez nem így lenne, a híradó számolna be minden csecsemő születéséről, kábé ekkora összegű a kórházi számla.
Fogorvos egy külön kategória: ha fáj a fogad, hazamész, as simply as that! Már az utazási irodák is rájöttek a tutira és magyarországi fogászati kezeléseket úgy hirdetnek, hogy repülj oda, csináltass meg mindent, közben és utána pihenj kicsit a gyógyfürdőkben, fedezd fel a tájat, vegyél szuveníreket, és ez a teljes 1-2 hét még mindig sokkal olcsóbb, mintha itt mész fogdokihoz! Csak egy példa: ha letörik a fogad és nem tudsz aludni a fájdalomtól, az nagyjából 2-2,5 ezer frankba lesz (ha szerencséd van). Erre külön csomag választható a biztosítóknál, ami felezi ezt a költséget. Ha csilliárdos vagy és belefér havi 2-3 ezer frankos biztosítás, akkor persze éjfélkor is ingyen kezel a fogorvos, külön szobád van a kórházban, dedikált nővérekkel, csak a főorvos nézheti meg az ágy alatti kacsádat, stb-stb. Létezik a VIP megoldás, csak érdemes hozzá nettó 15-20 ezret keresni, havonta...Az átlag halandó, mint pl. mi is, a havi nettó jövedelmének úgy 3-5, max 10%-ával számoljon.
Az, hogy az egész rendszert valaki megértse, és nem beteges típus, szerintem pár év biztos szükséges: ezt az operációs rendszert nem az Apple tervezte...:) Szoftver frissítésig most itt tart a firmwarem a témában. Csak egészség legyen, meg térerő, fiatalok! :)

3 megjegyzés:

  1. Szia, tennék egy kis kiegészítést: az éves önrész elérése után valóban neked kell fizetni a további orvosi költségek 10%-át, de csak évi 700 frankig, gyerekek esetében 350 frankig. Tehát a példád alapján évi 2700-at fizetsz Te, a többit már tényleg 100-ban a biztosítód fizeti.

    VálaszTörlés
  2. Kedves mg! Köszi szépen az infot, ezt hála az Égnek nem tudtam, mivel orvost maximum véletlenül láttunk azóta...:) Remélem, egy ideig még nem értem meg jobban a rendszert...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy legyen! :-) http://svajcibicska.blog.hu

      Törlés